Wat je moet weten

Wil je zwanger worden en zit je nog met heel wat vragen?
Een kind op de wereld zetten is niet niks, het is dan ook erg belangrijk om vooraf goed geïnformeerd aan deze nieuwe fase van je leven te beginnen.

Hoe weet je wat jouw meest vruchtbare momenten zijn? Moet je vitaminesupplementen innemen als je zwanger wilt worden? Heb je meer kans om zwanger te worden met een bepaald dieet? Wat kan mijn partner doen? Bij De Wolk helpen we je graag bij dit hele proces.

Wat mag je van een preconceptionele consultatie verwachten?

Tijdens deze afspraak bekijkt de vroedvrouw hoe jij je het best kan voorbereiden op een zwangerschap. Volgende aspecten overlopen we samen met jou:

Vruchtbaarheid: Hoe werkt de menstruele cyclus van de vrouw? Wanneer ben je vruchtbaar? Wat kan je verwachten wanneer je stopt met anticonceptie? Wat kan je doen om je kans op zwangerschap te vergroten? Wat als zwanger worden niet meteen lukt?

Levensstijl: Advies over gezonde voeding, advies rond bewegen, bespreken gewicht, advies over stoppen met roken en alcoholgebruik, overlopen van je arbeidsomstandigheden,...

Inschatten van risico’s: heb je zelf bepaalde ziektes of aandoeningen of zitten die in je familie, die het verloop van de zwangerschap kunnen beïnvloeden (vb. astma, diabetes, epilepsie, hoge bloeddruk, schildklierproblemen, genetische aandoeningen,…)? Neem je medicatie die een invloed kan hebben op de zwangerschap?

Foliumzuur: We raden aan om bij zwangerschapswens dagelijkse 0.4 mg foliumzuur te nemen en dat verder te zetten de eerste drie maanden van de zwangerschap.

We doen een bloedname: Zijn je bloedwaarden in orde? Heb je voldoende reserves? Staan je vaccinaties op punt? Heb je antistoffen tegen infecties die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap (vb. CMV, toxoplasmose)?

Psychosociaal: Heb je een vangnet, wie ondersteunt jou, zijn er fase in je leven die uitdagend zijn geweest?

Hoe kan ik me voorbereiden?

Voorbereiden is niet nodig, kan je niet wachten om informatie te verzamelen, check vooraf de zwangerwijzer en breng de ingevulde vragenlijst mee. Voorzie een uur voor deze afspraak.

 

Wanneer plan ik deze consultatie het beste in?

Idealiter plan je deze consultatie in wanneer je nog niet gestopt bent met het nemen van anticonceptie/nog niet actief aan het proberen bent om zwanger te raken. Dit omdat de levensstijladviezen die we jou tijdens deze consultatie meegeven al van toepassing zijn voor het stoppen van de anticonceptie. Ook de inname van foliumzuur wordt idealiter gestart voor de stop van de anticonceptie. 
 

Mag mijn partner meekomen naar de consultatie?

Natuurlijk is ook je partner meer dan welkom. Zwanger worden doen jullie samen en ook je partner zit soms met wat vragen. Samen kijken we wat we voor jullie kunnen betekenen. 

Zoek hier jouw wolkjes (vroedvrouw)
Locatie
Waar op consult?Ook aan huis?
Later huisbezoek nodig?


Postcode

Er zijn geen vroedvrouwen-aan-huis voor deze regio.

Deze specialisatie bieden we hier jammer genoeg niet aan

Julie Piedfort
Julie Piedfort

vroedvrouwseksuologePerinatale counselingzwangerschapsmassagemamamassage

"> Eva Asselberghs
Eva Asselberghs

vroedvrouwKinderverpleegkundigeSpoedverpleegkundige

Zoek je nog iets anders?

Osteopathie bij zwangerschapswens

Kinderen krijgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend: één op de drie koppels raakt niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, maar er kunnen zich ook vruchtbaarheidsproblemen voordoen.

Lees meer   >