Dit is Leen

Leen is een vrolijke, enthousiaste vrouw en werkt als is kinesist en bekkenbodemtherapeut bij De Wolk. Leen is ontzettend empatisch en ze rust niet tot ze jou heeft kunnen helpen. Ze staat wekelijks paraat om jullie bekkenbodem en core naar een hoger niveau te tillen. Altijd met de glimlach en waarschijnlijk niet altijd met de meest strakke timing. Ze durft al wel eens enkele minuten achter te staan op schema. Maar dat is alleen maar omdat ze het allerbeste met je voor heeft en ze zo ontzettend graag nog een extra oefening uit haar mouw schut.

Enkele vragen aan Leen

Hoe kan je Leen contacteren?

Waarom ben je kinesist geworden?

Van zodra ik ging verder studeren wist ik dat ik kinesist wou worden. Vanwaar deze drive kwam? Geen idee. Het heeft er gewoon altijd in gezeten. Het lichaam op zich is iets wonderlijks en het blijft me tot op vandaag prikkelen om er steeds opnieuw over bij te leren.

Van waar kwam dan die bekkenbodempassie?

Tijdens de opleiding kinesitherapie kwam op een gegeven moment bekkenbodemreëducatie aan bod. Nooit eerder heb ik zo geïnspireerd in een aula gezeten als toen. Na mijn afstuderen ben ik zodra het kon gestart met de universitaire opleiding bekkenbodemreëducatie. Sindsdien heb ik menig vriend en familie opgezadeld met ellenlange bekkenbodemgesprekken. Fantastische avonden! 

Waarvoor mag iemand je altijd wakker maken?

Sowieso om op reis te vertrekken! Of mijn zussen om te zeggen dat ze bevallen zijn! Al was dat tot nu toe denk ik nooit ’s nachts het geval. Ik wil gerust ook ’s nachts opstaan om de lotto te winnen of zoiets anders geks. Ik ben denk ik niet zo’n kwaaie als je mij ’s nachts wakker maakt hoor. 

Waarvoor zou je graag meer tijd maken?

Ik heb altijd duizenden ideeën in mijn hoofd die ik wil uitwerken. Dus als ik tijd kon toveren of ’s nachts kon leven, graag… Ik zou soms willen blijven studeren en bijleren. Ook totaal andere dingen dan waar ik nu mee bezig ben. Ik zou de wereld rond reizen, mijn nog te lezen lijstje boeken lezen (correctie: lijstje = lijst – of zeg maar stapels). Ik zou leren wijn proeven, meer tijd hebben om vrienden en familie te bezoeken, ik zou meer willen weg peinzen aan een vuurtje,….

Waarom zouden jonge mama’s een kinesist onder de arm moeten nemen?

De impact van een zwangerschap en bevalling is enorm. Je lichaam heeft een ongelofelijk traject afgelegd. Daar moet je postnataal ook weer van herstellen. En daar is een bezoek aan de kinesist noodzakelijk bij. Zelfs als je geen klachten ervaart. Je bekkenbodemspieren zijn nu eenmaal verzwakt in coördinatie na een zwangerschap, je buikspieren evenzeer… 

We weten dat het dragen van een zwangerschap het risico vergroot op klachten in de bekkenbodemregio. Daarom niet meteen na je bevalling, maar even goed enkele jaren later. Het lijkt mij dus zeer aangewezen om je hierover te laten informeren (ook na een keizersnede).
Ik vergelijk graag postnataal herstel met het herstel van spieren en ligamenten na een sporttrauma. Hier begrijpt iedereen dat je na een val, verrekking, spierscheur, overbelasting opnieuw je lichaam dient te laten revalideren en aan te sterken gedurende weken en maanden. 
Dat is met postnataal herstel net hetzelfde. Denk maar aan hoe uitgeput je spieren zijn na het 9 maanden dragen van een baby, laat staan na een vaginale bevalling waarbij je bekkenbodemspieren bijna 2,5x op lengte komen. Dat is op zijn minst een serieuze verrekking. Als je dan soms ook een knipje of scheurtje hebt, lijkt revalideren mij ten zeerste aangewezen. Net als na een keizersnede. Dit blijft een operatieve ingreep.
 

Is er nog een fabeltje over de bekkenbodem dat je de wereld uit wil helpen?

  • Bekkenbodemtherapie is niet alleen het leren aanspannen van deze spieren. Veel mensen moeten ze ook juist leren ontspannen.
  • Bekkenbodemtherapie is niet alleen iets voor zwangere vrouwen of pas bevallen vrouwen. Iedereen heeft bekkenbodemspieren en kan klachten ervaren. Ook vrouwen die (nog) geen zwangerschap gedragen hebben, ook mannen en ook kinderen.
     

Waarvoor kan je bij Leen terecht?

Tijdens de zwangerschap:

  • prenatale kinesitherapie
  • bekkeninstabiliteit

Na de bevalling:

  • postnatale kinesitherapie
  • bekkenbodemreëducatie

Algemeen:

  • bekkenbodemreëducatie bij mannen en vrouwen
  • pijn bij seksueel contact (dyspareunie, vaginisme, vulvodynie)

Klaar om Leen te ontmoeten?

Wolkjes over Leen

Toen ik in 2018 voor de eerste keer mama werd kwam ik bij Leen terecht voor mijn postnatale kiné (we hadden toen nog geen kiné’s bij de wolk). Met toch wel een beetje zenuwen ging ik voor de eerste keer naar haar toe en meteen werd ik op mijn gemak gesteld. Leen is super gedreven en gemotiveerd. Bij haar weet je meteen waar je aan toe bent. Haar enthousiasme werkt zeer aanstekelijk. Ik was heel blij toen ze besliste om bij de wolk te komen werken. Een enorme aanwinst voor het team!

Bij vragen over bekkenbodems, buikspieren en bekkeninstabiliteit weet ik mijn hulplijn direct te vinden. Zowel Leen als Veerle zijn altijd bereidt om even te overleggen en raad te bieden. Heel fijne dames die hun patiënten goed op weg helpen. En de vroedvrouwen ook, zeker met een koffie en een koekje daarbij ;)

Redelijk snel na mijn start bij de wolk werd duidelijk dat ik het alleen niet kon. Er moest een extra top bekkenbodemkinesist gevonden worden. Eerst even rondgekeken bij de pas afgestudeerden, maar dan heb ik gewoon mijn stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met de beste bekkenbodemkinesiste uit de buurt met de vraag of ze bij ons wou komen werken. Wat een geluk dat ze het zag zitten. Sindsdien werken Leen en ik samen bij de wolk, en ik zou ze niet meer kunnen missen. Wat een topvrouw: dankjewel Leen om zo fijn samen te werken. 

Samen met Leen vertoefde ik enkele dagen thuis in de boeken voor een projectje. Zo leer je elkaar op korte tijd wel beter kennen! Wat blijkt? Leen woont nagenoeg in mijn straat. Elkaar overtuigen om opnieuw in die boeken te duiken, artikels te lezen en nodig te ventileren, yep, dat is Leen! Koetjes en kalfjes, maar zeker ook een serieuze babbel over onze toekomst is niet uitzonderlijk. Altijd gezellig tot één van ons zegt: ‘misschien nu even een kwartiertje goed doorwerken!’ :) 

Leen is zo’n warme en lieve vrouw. De rust die ze uitstraalt als je bij haar bent is zo fijn. De ideale collega om een lekkere kop thee mee te drinken en bij te babbelen. Met de nodige koekjes uiteraard! ? Je voelt je direct op u gemak bij haar, wat zo fijn is als bekkenbodemtherapeut.