Zwangerschapswens

Wil je zwanger worden en zit je nog met heel wat vragen?
Een kind op de wereld zetten is niet niks, het is dan ook erg belangrijk om vooraf goed geïnformeerd aan deze nieuwe fase van je leven te beginnen.

Hoe weet je wat jouw meest vruchtbare momenten zijn? Moet je vitaminesupplementen innemen als je zwanger wilt worden? Heb je meer kans om zwanger te worden met een bepaald dieet? Wat kan mijn partner doen? Bij De Wolk helpen we je graag bij dit hele proces.

Wat mag je van een preconceptionele consultatie verwachten?

Tijdens deze afspraak bekijkt de vroedvrouw hoe jij je het best kan voorbereiden op een zwangerschap. Volgende aspecten overlopen we samen met jou:

Vruchtbaarheid: Hoe werkt de menstruele cyclus van de vrouw? Wanneer ben je vruchtbaar? Wat kan je verwachten wanneer je stopt met anticonceptie? Wat kan je doen om je kans op zwangerschap te vergroten? Wat als zwanger worden niet meteen lukt?

Levensstijl: Advies over gezonde voeding, advies rond bewegen, bespreken gewicht, advies over stoppen met roken en alcoholgebruik, overlopen van je arbeidsomstandigheden,...

Inschatten van risico’s: heb je zelf bepaalde ziektes of aandoeningen of zitten die in je familie, die het verloop van de zwangerschap kunnen beïnvloeden (vb. astma, diabetes, epilepsie, hoge bloeddruk, schildklierproblemen, genetische aandoeningen,…)? Neem je medicatie die een invloed kan hebben op de zwangerschap?

Foliumzuur: We raden aan om bij zwangerschapswens dagelijkse 0.4 mg foliumzuur te nemen en dat verder te zetten de eerste drie maanden van de zwangerschap.

We doen een bloedname: Zijn je bloedwaarden in orde? Heb je voldoende reserves? Staan je vaccinaties op punt? Heb je antistoffen tegen infecties die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap (vb. CMV, toxoplasmose)?

Psychosociaal: Heb je een vangnet, wie ondersteunt jou, zijn er fase in je leven die uitdagend zijn geweest?

Hoe kan ik me voorbereiden?

Voorbereiden is niet nodig, kan je niet wachten om informatie te verzamelen, check vooraf de zwangerwijzer en breng de ingevulde vragenlijst mee. Voorzie een uur voor deze afspraak.

 

Wanneer plan ik deze consultatie het beste in?

Idealiter plan je deze consultatie in wanneer je nog niet gestopt bent met het nemen van anticonceptie/nog niet actief aan het proberen bent om zwanger te raken. Dit omdat de levensstijladviezen die we jou tijdens deze consultatie meegeven al van toepassing zijn voor het stoppen van de anticonceptie. Ook de inname van foliumzuur wordt idealiter gestart voor de stop van de anticonceptie. 
 

Mag mijn partner meekomen naar de consultatie?

Natuurlijk is ook je partner meer dan welkom. Zwanger worden doen jullie samen en ook je partner zit soms met wat vragen. Samen kijken we wat we voor jullie kunnen betekenen. 

Zoek hier jouw wolkjes (vroedvrouw)
Locatie
Waar op consult?Ook aan huis?
Later huisbezoek nodig?


Postcode

Er zijn geen vroedvrouwen-aan-huis voor deze regio.

Deze specialisatie bieden we hier jammer genoeg niet aan

Kiara.laevers
Kiara Laevers

vroedvrouwshop adviesPraktijkassistentekolfconsult

"> Eva Asselberghs
Eva Asselberghs

vroedvrouwKinderverpleegkundigeSpoedverpleegkundigeOntharingen

Zoek je nog iets anders?

Individuele voorbereiding – Privéles

Jij en je partner willen goed voorbereid zijn op de weeën, de bevalling, de borstvoeding en de kraamperiode maar de data van de zwangerschapscursus liggen je niet of groepslessen spreken je minder aan.

Lees meer   >

Ondersteuning bij zwangerschapsverlies

Het verlies van een kindje is een erg ingrijpende gebeurtenis. Je leven wordt hierdoor ernstig door elkaar geschud. Iedereen reageert anders op verlies. Rouwen is dan ook een intens proces dat tijd vraagt. 

Lees meer   >

Zwangerschapscontrole

Vroedvrouwen kunnen normale zwangerschappen begeleiden. Je kan je consultaties bij de vroedvrouw perfect afwisselen met die bij je gynaecoloog. Voor die tussentijdse medische controles kan je dus bij ons terecht. Naast de medische controle neemt je vroedvrouw tijd voor al je vragen.

 

Lees meer   >

Intake nieuwe zwangerschap

Een positieve zwangerschapstest? Maak meteen een afspraak bij een vroedvrouw. 
Ze kan enorm veel voor jou betekenen. Omdat jij vroedvrouwenzorg verdient, maak je best tijdig een afspraak voor een medische controle.

Lees meer   >