Baby's en slapen, de rol van het slaaphormoon

Icon 43

Vele ouders vinden het herkenbaar: Die eerste twee weken lijkt je baby de beste slaper die er is en zit je op je roze wolk. Maar dan, soms heel plots, gaat het een stuk moeilijker en tuimel je van die roze wolk af. Je baby’tje wordt veel sneller wakker, heeft meer hulp nodig om de slaap te kunnen vatten of om een langer blokje te slapen, huilt meer, … 

Hoe komt dat nu toch?

Melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd, is een hormoon dat geproduceerd wordt door de pijnappelklier in onze hersenen. Het heeft invloed op ons voortplantingsritme, maar ook op ons slaap- en waakritme. 
Tijdens de bevalling krijgt een pasgeboren baby’tje een flinke dosis van dit slaaphormoon mee via de mama. Voor de meeste pasgeborenen is deze dosis voldoende om zo’n twee weken te overbruggen, daarna neemt de hoeveelheid melatonine in het lichaam af en moet het lichaam van je baby dit hormoon zélf aanmaken. Dit verklaart dan ook waarom de meeste baby’tjes de eerste twee weken als een roosje slapen, en het daarna vaak wat verandert. 


Maar wanneer komt die melatonine-productie dan op gang? 

Pas vanaf de leeftijd van 6-8 weken komt de melatonine-productie op gang. Dit wil zeggen dat de biologische klok van je kindje vanaf dan actief is en er heel stilletjes aan een dag- en nachtritme ontstaat. Dit betekent echter nog niet dat er reeds een duidelijk slaappatroon aanwezig is en dat je kindje automatisch weer die goede slaper is van de eerste twee weken. 
Vanaf welke leeftijd kan je een duidelijk slaapritme verwachten? 

De meeste kindjes ontwikkelen een bepaald ritme tegen de leeftijd van +/- 3 à 4 maanden. Hoe dit ritme er juist uit ziet, kan echter nog heel erg verschillen. 
Heeft jouw baby’tje nog helemaal geen ritme op die leeftijd? Geen zorgen, elk kind is anders! Maak je je toch zorgen? Contacteer ons dan gerust voor een slaapconsult en dan bekijken we samen je vragen en/of bezorgdheden.