Je baby in bad, 5 tips voor een ontspannen badmoment

badmoment

Wij geven jou graag 5 tips mee voor een ontspannen badmoment.

Hoe vaak gaat je baby in bad?

Het is aan jou om te beslissen hoe vaak  je je baby een badje geeft. Sommige baby’s vinden het heerlijk om in het water te liggen en je baby een warm bad te geven kan een leuk en ontspannend ritueel worden.  Dat wil niet zeggen dat je elke dag je baby moet baden. Voor een pasgeboren baby is een badje twee à drie keer per week voldoende. Geniet je baby zou en is die duidelijk meer ontspannen mag het uiteraard dagelijks.

Tussen de badmomenten raden we aan het gezicht regelmatig schoon te houden. Billetjes reinig je bij elke luierwissel.

Het eerste babybadje geef je best niet te snel na de geboorte. je baby heeft nog een beschermlaagje, de vernix, en die was je beter niet af. Baby’s maken al zoveel mee, neem die geboortegeur zeker niet te snel weg.

Waar geef je een badje?

De eerste weken kan het gemakkelijker zijn om de baby een bad te geven in de wastafel van je keuken of badkamer. Maak deze vooraf goed zuiver. Een plastiek badje of bademmer kan natuurlijk ook. Je kan ook je grote bad  gebruiken, maar het kan lastig zijn als je moet knielen of over de rand moet leunen. Zorg er voor dat de ruimte waar je een badje geeft, lekker warm is.

Op welk moment van de dag geef je een badje?

Kies een tijdstip waarvan je op je gemak bent.  Het is het fijnst voor je  je baby als die wakker en tevreden is voor je begint, en wat tussen de voedingen is, zodat hij niet hongerig is, en ook niet nét gegeten heeft.

Bij een pasgeboren baby vind je het misschien gemakkelijker om hem overdag een badje te geven. Een badje kan ook een fijn moment worden in een avondritueel. Warm water kan immers helpen om je baby te ontspannen en hem slaperig te maken. ‘s Avonds kunnen broertjes of zusjes helpen of kan het een fijn moment zijn met de andere ouder. Zo worden ze ook betrokken.

Hoe vaak was je de haartjes?

Je hoeft de haartjes niet elke dag te wassen. Het haar van je baby produceert heel weinig olie, dus één keer per week is prima.

Wat is een handige manier om een badje te geven?

Zoek naar een manier die handig is zowel voor jou als voor je baby. Wat werkt voor jullie baby is de fijnste manier. In het begin lijkt een badje geven een enorme onderneming, met alle dingen die je moet onthouden om bij de hand te hebben. Het wordt gemakkelijker. Geef jezelf de tijd, je baby geeft je die zeker.

Bereid alles even voor: verzamel alles wat je nodig hebt en zorg voor een lekker warme ruimte, vul het badje met warm water (lichaamstemperatuur)

Zorg voor: een zacht washandje, een handdoek, een kaphanddoek, een tetradoek, badolie, een badthermometer (of gewoon je elleboog), proper kleertjes, nieuwe luier en een dekentje om nadien gezellig in te wikkelen.

Baby’s zijn nog niet vuil, je hoeft ze echt niet in te zepen van kop tot teen voor je ze in bad zet. Dit is koud, niet leuk en je baby zal wenen. Voor wij in de douche of in bad gaan, staan wij ons ook niet te wassen op de badmat.

Reinig het gezichtje en droog het na. Reining de billen en zet je baby meteen in het warme water. Door het warme water, gaan de porieën zich openen. Pas na een minuutje giet je wat badolie in het water, deze wordt nu goed opgenomen door de huid, laat je baby drijven in het water. Met een zacht washandje of gewoon met je hand was je je baby in het water.

Na een tijdje til je baby uit het bad en leg je hem op de kaphanddoek. Wikkel hem warm op en dep hem in plaats van hem droog te wrijven voordat je een luier aan doet. Een tetradoek kan handig zijn om de plooien na te drogen.

Voordat je je baby aankleedt, leg je hem best op een droge handdoek dat de kleedjes niet vochtig worden.

Meer tips:

  • Een massage vooraf werkt extra ontspannend
  • Het is ook heel fijn om samen met je baby in bad te gaan
  • Baby’s kunnen ook mee in de douche
  • Warm de propere kleertjes voor op de verwarming of leg ze onder kersenpitkussentje
  • Gebruik steeds ongeparfumeerde badolie
  • Wikkel je baby voor de eerste badjes in met een tetradoek, die biedt herkenbare grenzen en geeft een heel ontspannen gevoel

Niet vergeten:

  • Check steeds de watertemperatuur voor je je baby in bad zet
  • Laat je baby NOOIT alleen in bad

 

Weet je hoe een bademmer te gebruiken? We gebruiken die na de babymassage