To wax or not to wax

Lichtroze ster

In deze praktijk volgen we veel zwangeren/mama’s op. Mama’s met allerhande beroepen. En soms kom je tussen deze cliënten wel eens een heel interessant beroep tegen. Zoals toen ik, Eva, de opvolging mocht doen van Caroline Huget. Zij is namelijk uitbaatster van Floxx in Mechelen en ook gekend als waxqueen, en is die term meer dan waard!

What to know


Wat mag dat dan wel inhouden zo waxqueen zijn, zal je denken. Wel dat zullen we even toelichten. Want waxen, als vorm van ontharen, is populair onder vrouwen, maar er bestaan nog heel veel vragen rond dat waxen. Zeker als het gaat over waxen bij zwangeren en pasbevallen vrouwen. Omdat er over dat waxen nog zoveel onduidelijkheden zijn, deden Caroline en vroedvrouw Eva er een gesprekje over. De do’s en de don’t’s zullen we het maar noemen. 
Zwangeren kunnen naar het einde van hun zwangerschap toe zelf meestal niet alles meer even goed controleren of bijwerken zoals ze het gewoon zijn. Hiervoor kan er dus gekozen worden om met een professional in ontharen via waxen te werken, aka een waxangel of waxqueen zoals deze dames bij Floxx ook genoemd worden. 
Caroline vertelt dat ze binnen Floxx het meeste werken met suikerwax, of sugaring zoals dat ook wel noemt, voor het ontharen van de intieme delen. Suiker brengt veel voordelen met zich mee. Het is een ecologisch en natuurlijk product dat hierdoor minder irritaties veroorzaakt. Doordat deze wax tegen de haargroeirichting aangebracht wordt en met de haargroeirichting getrokken wordt, is de kans op ingegroeide haren minder en breken de haren dus minder gemakkelijk af. Suikerwax wordt over het algemeen vaak als minder pijnlijk ervaren. Suikerwax wordt steeds op lichaamstemperatuur aangebracht waardoor irritatie vrijwel onbestaande is. Het is een ideale ontharingsmethode voor vrouwen met een gevoelige huid. Als je voor de eerste keer komt bekijken we samen welk behandelplan het beste is. Af en toe maken we namelijk ook nog gebruik van hot wax omdat dit voor sommigen als ‘sneller’ wordt ervaren en daardoor minder pijnlijk. De hotwax  is dan wel hypoallergeen, maar we werken eigenlijk het meeste met suikerwax en deze geniet ook onze voorkeur, zeker voor de intieme zone en oksels. Er wordt natuurlijk wel meer dan enkel de intieme delen alleen gewaxt, je kan je letterlijk van kop tot teen laten waxen indien gewenst. 
Als je als zwangere gewaxt wordt dan moet er op bepaalde zaken gelet worden, zeker qua nazorg. Bepaalde producten worden afgeraden omwille van de essentiële oliën in deze producten. Dit aangezien er te weinig wetenschappelijke info is over het gebruik van essentiële oliën bij zwangere vrouwen. Daarom maken we gebruik van pure aloë vera na de waxbeurt, de producten van Shinn (te vinden bij De Wolk) zijn ook goed hiervoor. Dus zelfs bij een prille zwangerschap of bij kans op zwangerschap is het aangeraden om dit toch al even te vermelden bij je waxbeurt. 
Er zijn uiteenlopende redenen waarom vrouwen kiezen voor het waxen van de schaamstreek voor een bevalling. Dit kan puur ter comfort zijn omdat het zelf scheren te moeilijk aan het worden is of teveel irritatie geeft. Het kan om een persoonlijk gevoel gaan van de vrouw in kwestie, ze vinden het een aangenamer gevoel. Ook wordt er wel eens gezegd dat dit helpt voor een betere wondheling na een knip of scheur bij een bevalling. Maar dit is zonder wetenschappelijke evidentie niet als bewezen te beschouwen. 
Je vraagt je natuurlijk af of dat niet heel pijnlijk is om zo een brazilian te laten doen, want je hebt misschien al pijnlijke verhalen gehoord van mensen die hun bikinilijn hebben laten waxen. Caroline vertelt dat de billen best goed meevallen en het pijnlijkste puntje net boven de clitoris zou zitten. Dit hangt natuurlijk allemaal af van je persoonlijke pijngrens. Een voorbereide vrouw is veel waard! Voor het waxen zelf zijn ook geen gekke houdingen nodig. Eerst neem je plaats in kikvorshouding en nadien even op je zij om je billen/perineum mooi af te werken. Je kan natuurlijk alles op een persoonlijk voorkeur laten afstemmen in samenspraak met je waxangel. Because you do you!
Er bestaan natuurlijk ook fabeltjes rond waxen, zoals dat dit een echte pijnbank is. Dit zou echt niet mogen en hangt af van de kwaliteiten van de persoon die je waxt. Dus zeker de moeite waard om door een echte professional te laten doen. Vaak wordt er ook iets meer pijn ervaren eens je kinderen hebt, dit heeft vermoedelijk te maken met het slaaptekort waarmee deze lieve schatjes ons kunnen opzadelen. Natuurlijk wordt dit niet door iedereen zo ervaren, gelukkig maar. 
Wat echter geen fabel is, is dat je niet mag scheren tussendoor, want anders herstart het hele proces van het begin opnieuw. De eerste keer waxen is steeds de minst aangename, maar door op geregelde tijdstippen opnieuw te laten waxen wordt je er minder gevoelig voor. Tenzij je scheert tussenin of te veel tijd tussenlaat, dan start je weer bij af.
Praktische tips van de waxqueen herself:

  • Als je een zwangerschapswens hebt en je wil graag waxen, best tijdig starten ermee. Dan wordt je er minder gevoelig voor aangezien je dan ook tijdig kan zorgen voor het onderhouden van het waxen. 
  • Zorg voor een tijdig onderhoud: om de 4 à 6 weken nieuwe waxbeurt. Je haar is best een halve centimeter lang zijn om te kunnen waxen. Als je hormonaal gevoelig bent dan is waxen soms minder aangenaam tijdens je menstruatie, probeer het dan een beetje te timen indien mogelijk. Heb je toch je maandstonden maar geen last, dan mag je zeker komen met tampon of cup. 
  • Heb je makkelijk ingegroeide haren, dan kan dit erfelijk bepaald zijn of aan de kwaliteiten van de persoon die je waxt liggen. Je kan hier best veel aan doen, als eerste is het scrubben to the rescue. Dit met natuurlijke producten, de konjakspons is hier ideaal voor. Deze heeft walnoot aan de achterkant en scrubt niet te hard en niet te zacht voor de intieme zone en is dus perfect als exfoliator. De voorkant is pure konjak (wortel) welke overvloedig talg gaat verwijderen.  In extreme gevallen kan het soms toch beter zijn om over te gaan op laseren.
  • Wil je echt  ten allen tijde 100% haarvrij zijn, dan kan je ook kiezen om te laseren. Maar dit mag niet tijdens de zwangerschap, wel bij borstvoeding.