Help ik heb een verzakking, wat nu?

Icon 47

Onze blaas, baarmoeder en darmen hangen aan ligamentaire/ fasciale structuren omhoog in ons lichaam. Door het dragen van zwangerschappen, persen bij een vaginale bevalling of persen bij stoelgang of plassen, komen deze structuren enorm onder druk te staan en verhogen deze het risico op een verzakking omdat deze ophangstructuren hierdoor minder sterk komen te staan. Hierdoor kan je ongemakken ervaren zoals een zwaartegevoel-, balgevoel-, of hangend gevoel- vaginaal. Ook klachten zoals urineverlies of constipatie kunnen hier een symptoom van zijn.

Ons eerste advies is dus ook om op het toilet niet meer te persen! Als je perst op het toilet duw je namelijk je de ligamentaire structuren waar je organen mee aan vast hangen, mee naar onder waardoor het risico bestaat dat deze lager kunnen komen te zitten.


Bij de beginnende en gemiddelde verzakking kunnen bekkenbodemtherapie en krachttraining een enorm groot verschil maken. De bekkenbodemspieren ondersteunen namelijk mee deze structuren. Zo leer je bij de bekkenbodemtherapeut deze spieren opnieuw coördineren zodat je deze spieren op de juiste momenten opnieuw leert activeren om steun te geven (denk maar aan tillen en heffen of hoesten of niezen), maar je leert deze spieren ook net zo goed loslaten.

Daarnaast is het belangrijk om ook een gezond toiletgedrag te vertonen en niet meer te duwen of persen op het toilet. 

Bij een vergevorderde verzakking kan er ook chirurgie nodig zijn, maar nog steeds blijft het naast de operatieve ingreep ontzettend belangrijk om voldoende controle over deze spieren te herwinnen om te vermijden dat een nieuwe ingreep in de toekomst ooit nodig zou zijn. 

Los van bekkenbodemspieren en chirurgie bestaan er ook hulpmiddelen die het leven met een startende of middelmatige verzakking aangenamer kunnen maken. Zo bestaan er reeds vaginale pessaria die extra steun kunnen bieden om de blaas, plasbuis of baarmoeder te ondersteunen.

Maar eveneens bestaan er hulpmiddelen die tijdens het sporten (vb: joggen) kunnen gebruikt worden om bij deze actieve momenten extra steun te bieden en vb urineverlies of zwaartegevoel vaginaal te vermijden of controleren. 

Heb jij last van een verzakking, zwaartegevoel vaginaal, urineverlies of constipatie kom dan zeker een langs bij de bekkenbodemtherapeut en laat je informeren. 
 

Zoek je nog andere faq's?