Wat is een juiste toilethouding?

grijze driehoek

Wat erin gaat moet er ook weer uit. Ook jij gaat verschillende keren per dag naar het toilet. Neem jij daar tijd voor, zit jij goed op het toilet? Verschilt je toilethouding bij plassen of stoelgang maken? Ja! Veerle Van Rooy, onze bekkenbodemtherapeut zet  een aantal praktisch tips op een rijtje.

Neem je tijd

Neem je tijd en stel je toiletbezoek niet te lang uit als je aandrang voelt. De prikkel om stoelgang te maken, kan ook weer verdwijnen, de stoelgang blijft zo langer in je darm, er wordt vocht aan onttrokken en je stoelgang wordt harder.

Let op je houding

Plassen of stoelgang maken vraagt een iets andere toilethouding. Zet je ook echt op het toilet, hang er niet boven of zit niet om het puntje van de bril.

Bij het plassen zit je best goed rechtop, omdat de plasbuis zich dan in een verticale positie bevindt. De meeste vrouwen zakken onderuit op het toilet, ze gaan krom zitten. Omdat je bekken naar achteren kantelt, kantelt de blaas, zo kan er urine achterblijven in de blaas. Regelmatig achterblijvende urine kan een blaasontsteking veroorzaken, dat wil je natuurlijk voorkomen.

Als je stoelgang maakt, zak je best wel wat onderuit, anatomisch komt je endeldarm en je aars dan verticaal te zitten. Zorg dat je knieën wat hoger dan je bekken komen.

Laat het komen ?

Je kan best niet persen, zeker niet bij het plassen, maar ook niet bij het maken van stoelgang. Op het toilet hoort je bekkenbodem helemaal ontspannen te zijn. Onderbreek je plasstraal niet, laat het gewoon lopen.

Reinigen

Droop deppen en veeg steeds van voor naar achteren.

Tekening toont juiste stoelgangshouding