Wist je dat foliumzuur een heel belangrijke extra kan zijn voor jou en je baby tijdens de zwangerschap? Benieuwd hoe dat juist in elkaar zit? Wij leggen het graag uit want de inname van foliumzuur zorgt ervoor dat de kans op neuraalbuisdefect verlaagt.
Wat is een neuraalbuisdefect?
Met een ‘neuraalbuisdefect’ bedoelt men meestal een open ruggetje. De wetenschappelijk term is ‘spina bifida’. Officieel valt ook ‘anencephalie’ onder de neuraalbuisdefecten. Hierbij ontwikkelen stukken van de hersenen of de schedel zich niet.
Neuraalbuisdefecten komen voor bij ongeveer 5 à 20 op 10 000 kindjes wanneer er geen foliumzuur wordt ingenomen. Deze zijn ongeveer evenredig verdeeld over ‘spina bifida’ en ‘anencephalie’. Dit risico kan echter meer dan halveren wanneer foliumzuur wordt ingenomen.
Wanneer start je met het innemen van foliumzuur?
Richtlijnen geven aan dat men best acht weken voor de bevruchting start met het innemen van foliumzuur. Je weet natuurlijk niet wanneer je zwanger gaat worden, daarom start je met de inname van foliumzuur bij actieve zwangerschapswens of wanneer je stopt met anticonceptie. Het vitamine mag langdurig ingenomen worden en is niet schadelijk. Het is wateroplosbaar en dient om die reden dagelijks ingenomen te worden.
Hoe lang neemt je foliumzuur?
Alle richtlijnen zijn eenduidig: vanaf het moment dat een vrouw zwanger wenst te worden, dient ze foliumzuur in te nemen. Maar wat betreft het stoppen van de inname van foliumzuur, is er wel onduidelijkheid. Sommige richtlijnen geven aan dat foliumzuur tot en met week 8 genomen dient te worden, andere richtlijnen geven week 20 aan als einde van de foliumzuurinname. De neuraalbuis gesloten is gesloten op week 8. Bijgevolg kan foliumzuur dus niet langer preventief werken. Langdurig gebruik is niet schadelijk.
Welke dosis foliumzuur neem je?
Er worden twee dosissen foliumzuur geadviseerd: 0,4 mg of 4 mg. Voor de overgrote meerderheid van de vrouwen volstaat 0,4mg. Het kan echter in specifieke situaties nodig zijn dat de vrouw een hogere dosis inneemt. Heb je hier vragen over, neem contact op met je vroedvrouw.
Weetje
Foliumzuur wordt terugbetaald als het magistraal wordt bereid. Zit je financieel in een uitdagende situatie vraagt zeker een voorschrift hiervoor aan je arts of vroedvrouw.