Wat als je tepels pijn doen?

grijze driehoek

Pijnlijke tepels. Laten we eerlijk zijn, ze zijn als die ongenode gast op je feestje die iedereen een beetje ongemakkelijk maakt. Borstvoeding geven zou een tijd van fijne connectie moeten zijn, maar die gemene tepelproblemen kunnen die ervaring behoorlijk verpesten. Als jij je afvraagt waar die pijnlijke stoorzender vandaan komt of hoe je er vanaf komt, ben je hier op de juiste plek. Het moederschap niet altijd een roze wolk is, vooral niet als je tepels het gevoel hebben alsof ze een eigen leven leiden. Dus, laten we deze kwestie met beide handen aanpakken. Geen poespas, geen zweverige praatjes, gewoon praktische tips om die sfeerverpester de deur uit te werken. Want laten we eerlijk zijn, borstvoeding zou geen worsteling met tepels moeten zijn. 

Waarom doen mijn tepels pijn tijdens borstvoeding?

Tepelpijn tijdens borstvoeding kan verschillende oorzaken hebben, waaronder verkeerde aanlegtechniek, tepelkloven, spruw (schimmelinfectie), of een te sterke toeschietreflex. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak vast te stellen om gericht te kunnen behandelen.

Mogelijk oorzaken

  • Startpijn: Die eerste paar slokken. Hola. Dat kan pijnlijk zijn. Het betreft startpijn. En zoals het woord het al zegt: je ervaart ’m alleen bij de start. Het moment waarop de baby de tepel naar het zachte verhemelte (helemaal achterin zijn mond) zuigt, kan je als tenenkrullend ervaren. Goed nieuws: eens de tepel is gearriveerd in de comfortzone is de pijn voorbij. Startpijn komt vooral de eerste 3 weken voor. En hij is het heftigst de eerste drie dagen. Best normaal: dit is nieuw voor je borst. En je tepel wordt zo’n 8 à 12 keer per dag aardig uitgerokken, aan die ‘rekkingspijn’ moeten jij en je tepels even wennen.
  • Verkeerde aanlegtechniek: de tepel komt niet in de comfortzone van de mond van de baby terecht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bekijk samen met je vroedvrouw de aanlegtechniek
  • Spruw is een schimmelinfectie die pijnlijke tepels kan veroorzaken. Raadpleeg een zorgverlener om de diagnose te bevestigen. Beide, moeder en baby, moeten behandeld worden om herinfectie te voorkomen.
  • Soms zijn er verschillende oorzaken, ga samen met de vroedvrouw of lactatiekundige op zoek naar de oorzaak. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Ik voorkom liever een tepelkloof dan ze te behandelen. Uiteraard kan je niet alle pijnlijke tepels voorkomen. 

  • Het voorkomen van pijnlijke tepels begint met een goede voorbereiding. Schrijf je in voor een zwangerschapscursus of borstvoedingscursus. In deze cursus nemen we voorbereiding serieus nemen en streven naar een zo comfortabel mogelijke borstvoedingservaring
  • Hydrateer droge tepels als tijdens de zwangerschap. De biologische tepelbalsem is echt een aanrader.
  • Bespreek rond 36-37 weken jouw individuele start van de borstvoeding met je vroedvrouw. 
  • Schakel hulp in, als aanleggen pijnlijk blijft na de eerste startpijn. Borstvoeding is niet tanden op je tanden bijten.

Hoe kan je pijnlijke tepels behandelen?

  • Schakel hulp in: een vroedvrouw weet vaak raad, zij kan zo nodig ook overleggen of je doorverwijzen naar een lactatiekundige
  • Bekijk samen met je zorgverlener de aanhaptechniek van je baby. Laat naar de mond en tong van je baby kijken
  • Gebruik een verzachtend en herstelend product om te pijn te verzachten en de genezing te ondersteunen.

Welke producten ondersteunen de genezing van pijnlijke tepels?

  • Lanoline zalf ook bekend als wolvetzalf of tepelzalf, is een natuurlijk product dat wordt verkregen uit het vet dat afkomstig is van schapenwol. Lanoline wordt gewonnen uit de wol van schapen nadat ze zijn geschoren. Het is een dikke, wasachtige substantie die bekend staat om zijn hydraterende eigenschappen en wordt vaak gebruikt bij tepelverzorging tijdens borstvoeding.
  • Biologische tepelbalsem is een nieuw en efficiënt alternatief voor lanoline. Het is een vegan balsem die bestaat uit olijfolie, avocado-olie, goudsbloemextract en candelillawas. Het is licht en plakt niet. 
  • Multimam kompressen zijn verkoelend en kalmerend. De kompressen vormen een zachte en comfortabele bescherming op de pijnlijke tepel. Het hoofdbestanddeel van het product is een plantaardige gel die zorgt voor vocht, een barrière vormt tegen schadelijke bacteriën en het natuurlijke genezingsproces ondersteunt.
  • Hydrogel pads werken volgens het principe van vochtige wondheling. Deze pad vermijdt dat er korstvorming ontstaat op een beschadigde tepel en zorgt ervoor de beschadiging van binnenuit kan helen.

Welk product is geschikt voor jou? Dat bespreek je best met je zorgverlener.

 

Productenoverzicht

Zoek je nog andere faq's?