Littekenzorg na een keizersnede

Icon 41

Het herstel na een keizersnede is voor iedereen anders. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de operatie en zo ook de operatiewonde. Na een keizersnede heb je een litteken dat zich boven je schaambeen bevindt ter hoogte van je bikinilijn. De eerste weken ziet het litteken er nog rood en gezwollen uit.

Je kan pijn hebben oppervlakkig aan het litteken, maar ook binnenin je buik. Want Je zichtbare litteken op je huid is namelijk niet het enige geblesseerde weefsel bij een keizersnede. Onder de huid zijn er andere structuren en weefsels ook ingesneden of uit elkaar getrokken om tot bij de baarmoeder (en baby) te komen. 

Na zes weken is de wonde normaal genezen en is de huid mooi hersteld. Soms kunnen er echter verklevingen ontstaan in het littekenweefsel oppervlakkig of diep in de buik. Verklevingen zijn klitten van littekenweefsel die pijnklachten kunnen veroorzaken of een trekkend gevoel geven. Om dit te vermijden en om ervoor te zorgen dat je een mooi soepel litteken overhoudt aan jouw keizersnede is het masseren van je litteken aangewezen.
 

De voordelen van littekenmassage

Dagelijks je litteken enkele minuten masseren zorgt ervoor dat je een soepeler litteken krijgt, de doorbloeding laat toenemen, alsook de bezenuwing in deze zone stimuleert. 
Dit allemaal samen zorgt ervoor dat er sneller pijndemping bekomen kan worden, en dat het voos of doffe gevoel sneller zal verdwijnen. Met andere woorden je stimuleert een sneller herstel! 
Bovendien geeft dit ook een positieve invloed op  het her-activeren van je core (oa je buikspieren). 

Hoe masseer je het litteken?

Het masseren (vanaf 6w) van je keizersnede litteken houdt in dat je met je vingers en gebruik van een tussenvloeistof (natuurlijke olie of littekenzalf) je littekenweefsel masseert en mobiliseert om verklevingen onder de huid te voorkomen. 

  1.  Masseren start je best eerst boven en onder je litteken omdat rechtstreeks contact met de nieuwe huid (je litteken) soms bizar, voos of pijnlijk kan zijn. 
    Je maakt hierbij circulaire bewegingen met twee of drie vingers waarbij je een lichte druk uitoefent op je onderbuik (boven en onder je litteken).
    Als deze bewegingen soepel en vlot verlopen kan je het litteken zelf beginnen masseren. 
  2. Op het litteken kan je dezelfde circulaire bewegingen maken. 
    Maar varieer ook eens door met je twee vingers naar onder (richting schaambeen) te duwen en vervolgens ernaast weer naar boven (richting je navel). Je kan deze beweging herhalen over het hele horizontale verloop van je litteken. 
  3. Op het litteken kan je dezelfde circulaire bewegingen maken. 
    Maar varieer ook eens door met je twee vingers naar onder (richting schaambeen) te duwen en vervolgens ernaast weer naar boven (richting je navel). Je kan deze beweging herhalen over het hele horizontale verloop van je litteken.