De nagels van je baby knippen

Icon 49

Do’s & don’ts voor ouders met trillende handen

“Het zou zo handig zijn als je je tweede kind eerst kon krijgen”, zei een bevriende mama onlangs al lachend. Want dan zou je alles gewoon met nét iets meer routine (en bijbehorend zelfvertrouwen) kunnen aanpakken. Zoals bijvoorbeeld: de nagels van je baby knippen. Want, mijn hemeltje, wat is het toch een horrorklus om voor het eerst met zo’n schaartje in de buurt van die ieniemienie nageltjes (én vingertjes!) te komen. Gelukkig is er vroedvrouw Elke, met babymanicuretips voor ouders met trillende handen. Ze beantwoordt al jullie nagelvragen in 3-2-1!

Vanaf wanneer mag ik de nagels van mijn baby knippen?

Normaal gezien kan dat vanaf 4 à 6 weken. Maar belangrijker dan je agenda in de gaten te houden, is kijken of de nageltjes al ‘verbeend’ zijn. In het begin zijn de nageltjes nog te zacht om te knippen, waardoor ze makkelijk kunnen inscheuren. Eenmaal de nageltjes harder zijn geworden, kan knippen dus best. Het is trouwens helemaal niet raar om de eerste ‘knipbeurt’ aan de vroedvrouw over te laten. Ze toont je met plezier hoe je te werk gaat.

Teennageltjes groeien veel trager. Bij veel pasgeboren baby’s lijken ze zelfs ingegroeid! Laat ze nog even ongemoeid, meestal moeten teennageltjes pas na 2 à 3 maanden voor het eerst geknipt worden.

Maar... Mijn baby werde met superscherpe nagels geboren. Auw

Sommige baby’s worden inderdaad met heel lange, scherpe nagels geboren. Om te vermijden dat je baby of jijzelf (auw je tepels!) wondjes krijgen, vraag je advies aan je vroedvrouw.

Bij baby’s die jonger zijn dan een maand, kan je de nageltjes ook heel voorzichtig afvijlen. Gebruik een superzachte, kartonnen manicurevijl met fijne korrel om de scherpe nageltjes een beetje minder scherp te maken.

Oké! Manicuretijd! Wanneer ga ik het best aan de slag?

Op een rustig moment! Een baby die net wakker is, vindt het helemaal niet zo leuk om op die manier vastgehouden te worden aan één hand (hoe zou je zelf zijn?).
Best niet na een lang badje: de verweking zorgt ervoor dat de nageltjes weer makkelijker inscheuren.
Alle tien in één keer? Het kan dat je na een paar nageltjes een pauze moet inlassen, omdat je baby niet bepaald opgezet is met z’n manicure. Oké, ook goed. De rest kan later!
Knip ze niet superkort. Nageltjes (vooral die van de vingers) groeien erg snel, dus je moet je mani na een paar dagen vermoedelijk toch al herhalen.

Gebruik je best een schaartje of een nagelknipper?

Overal lees je dat een schaar met een botte punt superhandig is. Maar ik heb al héél veel babynageltjes geknipt en ik vind die schaartjes echt maar niks. Woeps. Een knippertje vind ik een pak handiger. 

Als je bang bent om in de vingertjes te knippen is elektrische vijl mega handig.

Hoe echt werk, nu. Hoe knip ik een babynagel?

STAP 1. Kies een rustig moment
STAP 2. Je duwt het zachte stukje huid onder de nagel naar achteren
STAP 3. Met het kleine knippertje knip je de nagel af: duw eerst zachtjes vooraleer je knipt. Knip gewoon recht, de scherpe kantjes aan de zijkant kan je er nog afvijlen.
STAP 4. Wrijf nadien met het nageltje tegen je lippen. Dat lijkt gek, maar met de gevoelige huid van je lippen voel je het best waar er nog scherpe randjes zitten en waar je dus eventueel kan navijlen. 

Er zit vuil onder de nageltjes, wat nu?

Niet schrikken! Er kruipt echt heel wat vuil onder die mininageltjes. Je kan de vuiltjes voorzichtig weghalen met het puntje van een herbruikbare manicurevijl.

Nooooo! Ik heb in het vingertje geknipt. Help!

Begin al maar met je niet té schuldig te voelen. Dit overkomt haast elke ouder ooit wel eens een keer! Ik heb het zelf ook al voorgehad. Spoel het handje meteen met koud water, houd er even een steriel kompres tegen met een kleurloos en geurloos ontsmettingsmiddel geschikt voor baby’s. Er moet geen pleister op. Baby’s sabbelen op hun vingers: de pleister kan dus loskomen en de baby kan zich erin verslikken.

Veel succes ermee 🙂

Liefs,

Elke