Ondersteuning bij zwangerschapsverlies

Het verlies van een kindje is een erg ingrijpende gebeurtenis. Je leven wordt hierdoor ernstig door elkaar geschud. Iedereen reageert anders op verlies. Rouwen is dan ook een intens proces dat tijd vraagt. 

Wat kan een vroedvrouw betekenen bij een zwangerschapsverlies?

Vanaf je die positieve zwangerschapstest deed, zit jullie kindje in gedachten al bij jullie aan tafel. Je bent mama geworden van dit kindje, ook al was de zwangerschap misschien maar pril. De zwaarte van het verlies wordt niet bepaald door het aantal weken dat de zwangerschap geduurd heeft, maar door de betekenis die het kindje al had
Een vroedvrouw kan op huisbezoek de medische nacontroles doen en biedt een luisterend oor. Ze blijft telefonisch bereikbaar bij vragen.

Hoe vraag ik begeleiding van een vroedvrouw aan na zwangerschapsverlies?

Aarzel niet om te bellen (016434157) of mailen (info@de-wolk.be). We helpen je erg graag verder door een afspraak in te boeken bij een vroedvrouw. Dit kan op eender welke moment dat jij er klaar voor bent om erover te praten.

Eindigde je zwangerschap in een miskraam?

Als je je kindje verliest in het begin van de zwangerschap, heet dat in de volksmond een miskraam. We hebben het liever over een pril zwangerschapsverlies. Ook Manu Keirse (dé specialist in rouwverwerking) is niet zo blij met het negatieve in het woord MISkraam. Je deed het mis, vooraleer je kon kramen. Daarom spreken we hier bewust van zwangerschapsverlies.

Bijna één op de vier zwangerschappen eindigt al pril in de zwangerschap. De impact ervan wordt enorm onderschat. Veel ouders hebben het moeilijk om met dit verlies om te gaan. Want hoe rouw je om een kindje dat je nooit echt hebt gekend? En hoe ga je om met de angst dat het bij een volgende zwangerschap misschien weer fout kan gaan?

Je kan na pril zwangerschapsverlies terecht bij een vroedvrouw. Deze begeleiding wordt via de derdebetalersregeling aangerekend aan je mutualiteit.

 

Wat als ik graag extra ondersteuning heb?

Wanneer je vragen hebt over jouw rouwproces of je voelt vast te lopen, kan het helpen om met een psycholoog in gesprek te gaan. We bekijken samen met jou wat je nodig hebt in deze moeilijke periode.

Zoek je nog iets anders?