Dit is Yoika

Ze is getrouwd met Gert en samen hebben ze drie zoontjes. Vik, Mon en Kas. Yoika werd vroedvrouw in 2014 en haalde in 2016 een master in de vroedkunde en begon meteen na haar studies bij De Wolk. Ze is coördinator van De Wolk Puurs waardoor ze ook veel achter de schermen aan het werk is. Daarnaast helpt Yoika ouders en hun kids aan meer slaap door het bieden van slaapondersteuning.

Enkele vragen aan Yoika

Waarom zouden ze een vroedvrouw onder de arm moeten nemen?

Hier zou ik een heeeeeel lange tekst kunnen schrijven maar wat ik het allerbelangrijkste vind is dat een vroedvrouw altijd paraat staat. Je hebt als (aanstaande) ouder iemand nodig die medisch geschoold is en naar je vragen en onzekerheden kan luisteren. Iemand die je zelfvertrouwen geeft. Al is het soms maar gewoon even bevestigen dat je goed bezig bent. Iemand waar je alles maar dan ook alles (hoe gênant soms ook) tegen kan vertellen/aan kan vragen.

Heb je een speciale anecdote / verhaal - meegemaakt tijdens je tijd bij de Wolk

Wat mij heel erg aangrijpt is dat ik zelf heb mogen ervaren hoe fijn het is om een vroedvrouw te hebben waar je altijd met al je vragen en onzekerheden bij terecht kan. Elke heeft me gedurende heel mijn zwangerschap, arbeid, bevalling en postpartum periode begeleidt. Het meest speciale verhaal bij de wolk is voor mij dan ook dat ik zelf eens mama kon en mocht zijn ipv de vroedvrouw te zijn. Het is dus niet omdat je zelf een vroedvrouw bent dat je geen vroedvrouw nodig hebt.

Wat vind je van de naam De Wolk?

Ik vind dat een ongelooflijk goeie naam voor een vroedvrouwenpraktijk: een wolk kan een donderwolk zijn, maar even goed een roze wolk of eender welke andere kleur. We zijn er voor alle ouders.

Je mag één ding kiezen: wat wil je aanstaande moeders op het hart drukken?

Dat ze zich moeten laten begeleiden door een vroedvrouw bij het geven van borstvoeding. Vaak is borstvoeding een ramp als dat niet gebeurt. Je moet dat echt leren, hoe raar dat ook klinkt.

Welk vooroordeel over vroedvrouwen wil je graag de wereld uit?

(snel) Dat we geitenwollensokken zijn! (lacht). Er zijn natuurlijk grote verschillen van vroedvrouw tot vroedvrouw, maar: wij zijn echt hippe vroedvrouwen zonder oordeel. Wij zijn verstandige vrouwen, wij zijn specialisten én we scholen ons continu bij.

Wat zeggen Wolk mama's papa's?

roze vorm
Tessa uit Boom

Yoika maakte van mijn tweede bevalling een mooie belevenis door de kennis en de kracht die ze ons gaf met de opfrissingscursus.
Het verliep niet allemaal zoals gehoopt en toch voelde ik me na deze bevalling zoveel sterker haar naam is daar veel vernoemd in de verloskamer tussen mijn partner en mij.
Ook nadien heel blij met haar begeleiding, ze is oprecht en toont zoveel medeleven. Ik kan alleen maar dankbaar en vol lof zijn over Yoika.

Groent vorm
Kelly uit Hemiksem

Oooh wat een fantastische vroedvrouw!! Na elk bezoekje in haar mooie praktijk loop ik terug op wolkjes!! Mijn onzekerheden tovert ze zó weg en dankzij haar blijf ik geloven dat alles een fase is én geeft ze tips om daarmee om te gaan! Ze mag dan zelf mss moe zijn, ze is telkens super lief, aandachtig, begripvol en vrolijk… straf vind ik dat!!

Klaar om Yoika te ontmoeten?

Wolkjes over Yoika

Op een dag kreeg ik telefoon: of we nog plaats hadden voor een nieuwe vroedvrouw? In een wereld waarin iedereen mailt of berichtjes stuurt, vond ik die daadkracht een echte verademing. Communiceren is in onze job enorm belangrijk, dus ik was meteen overtuigd.  Yoika bleek dan ook nog eens heel verstandig te zijn en kan heel hard werken. Tegelijk is ze spontaan en empatisch. En een pietje precies, maar dat bedoel ik heel positief!

Tijdens de eerste zomer dat ik voor De Wolk werkte, kwam er soms wel veel op me af. Yoïka is de vroedvrouw die ik tijdens mijn eerste wachtdiensten voor De Wolk platgebeld heb met vraagjes. Gelukkig was er nooit iets teveel en nam ze steeds tijd om mij alle info te geven. Superdankbaar ben ik daarvoor! Ze straalt enorm veel rust uit, een ideale eigenschap als vroedvrouw. 

Yoika is zo’n warme en liefdevolle collega! Je krijgt direct het gevoel dat je met alles bij haar terecht kan. Geen vraag is te veel, ze staat altijd voor je klaar. Kersverse mama’s en papa’s zijn echt in gouden handen bij haar ?

Yoika, mijn vaste collega uit Puurs, die ik leerde kennen als een topvroedvrouw, topmama maar ook vooral een topcollega! Sinds mijn start bij de Wolk is Yoika echt mijn rots in de branding. Ze straalt een enorme rust uit, is heel empathisch en heeft een echt vroedvrouwenhart. Ze neemt telkens tijd om samen te overleggen en geen enkel telefoontje is haar teveel. Daarnaast zijn we beide (bijna) mama van 3 jongens, dus kunnen we ook geregeld ons hart bij elkaar luchten over al dat mannelijk geweld in huis!