Dit is Elke

Elke is de moederkloek van De Wolk. Ze heeft het moeilijk met het woord ‘baas’, maar ze is het wel: zij neemt de eind-beslissingen. Elke heeft samen met Joris drie tieners. Voor ze de sprong waagde om haar eigen bedrijf te starten werkte ze in het Imeldaziekenhuis op de kraamafdeling, op Palliatieve Zorgen en op Medium Care, haar vroedvrouw aan huis ervaring deed ze op bij De Bakermat. Ondertussen is ze al meer dan 20 jaar aan het werk als vroedvrouw aan huis. Ze bundelde heel wat verhalen in haar boek: Dagboek van een vroedvrouw.

Enkele vragen aan Elke

Wat is het leukste aan de job?

Ik hou van huisbezoeken: het blijft wonderlijk om erbij te zijn wanneer mama’s of mama’s in spe door de meest intense periode van hun leven gaan. Ik vind het geweldig om advies te geven, mensen bij te staan, één op één. Ik ben een vroedvrouw, in hart en nieren. Administratie en zo, dat besteed ik liever uit.

Wat zijn jouw kleine gelukjes?

Ik ben mijn kleine gelukjes bewust terug moeten gaan opzoeken, omdat ik een tijd lang té hard gewerkt heb. Ik heb geleerd dat geluk in een klein hoekje, in een klein dingetje kan zitten: bewust genieten van een tas koffie, verse kruiden plukken, met je blote voeten in het natte gras wandelen, wakker worden in een tent, een baby op je buik voelen.

Welk vooroordeel over vroedvrouwen moet voorgoed de wereld uit?

Het is al vaker gezegd maar: wij zijn géén geitenwollensokken en alternativo’s. Ik geloof rotsvast dat elke mama een vroedvrouw verdient bij wie ze terecht kan. Wij bereiken momenteel nog vooral mama’s die op zoek zijn naar een vroedvrouw, maar ik wil heel graag in de toekomst nog meer moeite doen om ook kansarme mama’s te bereiken, die nog niet goed weten dat ze recht hebben op een goeie vroedvrouw.

Doe jij zelf nog consultatie en huisbezoeken?

Ja hoor, ik heb een vaste consultatieblok op maandagnamiddag en dinsdagvoormiddag. Werd je door mij in het verleden opgevolgd of woon je in een straal van 8 km rond Boortmeerbeek ben je heel erg welkom.

Wanneer doet Elke consultatie?

Elke doet consulatie in Boortmeerbeek:

  • Maandagnamiddag
  • Dinsdagvoormiddag

Wat zeggen Wolk mama's papa's?

roze vorm
Eva

Elke is een gevoelsmens die je met kennis van zaken bijstaat. Ze is vastberaden, opgewekt, zorgzaam en ze is een echte motivator. Geen vraag zo absurd, medisch of persoonlijk, of ze heeft er een antwoord op. Ze weet van aanpakken en beschikt zelf over tientallen hulplijnen. En ze schenkt minstens evenveel aandacht aan de nieuwe en soms onzekere mama als aan de baby die meestal toch al met alle aandacht gaat lopen. Heel erg fijn om zo een warm iemand op huisbezoek te krijgen.

Gele vorm
Kristof

‘Elke is een lifesaver, we moeten daar eerlijk in durven zijn. Toen Eva in het heetst van de weeën de wanhoop nabij was en ik – zoals wel vaker – niet meer tot haar kon doordringen, was zij mijn hulplijn. Ze kwam zo snel ze kon af en hielp Eva een pittige bevalling doorstaan. Ook toen de moeilijke keuze moest gemaakt worden om voor een keizersnede te gaan, stond Elke Eva en mij telefonisch bij, hoe laat of hoe vroeg het ook was. Dit is duidelijk geen job voor Elke, maar een passie. Geef die vrouw een medaille.’

Icon 52
Sarah

Ik heb Elke leren kennen als mijn vroedvrouw bij mijn eerste bevalling. In deze onzekere periode als kersverse mama heeft ze me echt in mijn kracht gezet. Ik kon vragen stellen zonder schroom, iets wat nieuw was voor mij. Nu ook als collega binnen De Wolk werkt haar enthousiasme aanstekelijk en zal ze er altijd staan voor de praktijk, de cliënten en voor ons.

Klaar om Elke te ontmoeten?

Wolkjes over Elke

Elke is een vroedvoruw uit de duizend, en dat zeg ik niet omdat ze mijn collega sinds 2011 is. Dat zeg ik omdat ik dat tweemaal heb mogen ervaren als zwangere en als  mama. 
Als je aan mij vraagt omschrijf elke in drie woorden: topvriendin, topmama, topvroedvrouw en topcollega. Oeps dat zijner 4! Elke is gewoon een fantatsich persoon met een hart van diamant! 
Niet alleen voor haar zwangere koppels en pasbevallen ouders staat ze steeds paraat ook voor de collega’s biedt ze een luisterend oor! Ze zorgt ervoor dat iedereen met een lach bij de wolk naar huis gaat! 

Maar Elke is niet enkel een een vroedvrouw elke IS de wolk. Met haar fanatische ideen doorzettingvermogen,  heeft ze de wolk die ooit heel lang geleden bestond uit twee vroedvrouwen ( toen nog niet de wolk genaamd), uitgebouwd tot een prachtige groepspraktijk. Een groepspraktijk waar het een eer is te mogen werken! 
De Wolk is niet alleen  een huis voor wensouders toekomstige ouders,  pas bevallen ouders maar ook thuis voor collega’s. Werken in de wolk is steeds weer het gevoel krijgen van thuiskomen.  
 

Ik heb Elke op een heel onverwachte manier leren kennen, via een gemeenschappelijke kennis. Een mama van die Elke de vroedvrouw was en die ik kende omdat ik haar eerste kindje verzorgde tijdens zijn opname op intensieve neonatologie. Zij bracht ons met elkaar in contact. En wat een fijn contact! Nooit heb ik het gevoel gehad echt op sollicitatiegesprek geweest te zijn, het was eerder een leuke koffiedate. Elke gaf me ruimte om het zelfstandige vroedvrouw-zijn te ontdekken op mijn eigen tempo. Waardoor ik in sneltempo verliefd werd op mijn uit-de-hand-gelopen hobby. Bij vragen, twijfels of gewoon even willen babbelen, voor alles kan je bij Elke terecht. Nog steeds ben ik heel blij dat ik in deze praktijk terecht kwam. En het hart van de praktijk, dat is gewoon Elke!

Starten bij De Wolk was een hele eer! Enkel de timing kon beter, ik werkte mijn eerste weekend en een maand nadien volgde de befaamde lock-down. Het duurde dus een tijdje alvorens ik mijn collega’s echt leerde kennen! Online meetings, telefonisch briefen, het was me wat. Elke stond altijd klaar, belde geregeld om te horen hoe het ging en dacht mee na als ik het even niet meer wist. Je kan luisteren, en je kan écht luisteren. Wel, Elke kan écht luisteren! 

Ik leerde Elke eerst kennen op mijn stage bij De Wolk, een vroedvrouw die alles wist in mijn ogen. Een vroedvrouw waar ik nog steeds naar opkijk en voor alles een oplossing lijkt te vinden. Wat ben ik blij dat Elke en Joris mij verwelkomden in hun team. Aan Elke kan je alles vragen, ookal moet ze het 10x opnieuw uitleggen, ze zal tijd voor je maken. Een warme vroedvrouw met massa’s kennis en ervaring.

Ik leerde Elke 15 jaar geleden kennen in de kine praktijk waar ik toen werkte.  We hadden onmiddellijk een klik.  Enkele jaren later was ik zwanger en was ik blij dat ik haar kon bellen met het heuglijke nieuws.  Ze werd dan ook mijn vroedvrouw.  Meteen weer een heel vertrouwd gevoel.  Haar tips en geruststellende woorden maakten van mij een betere mama.  Ik heb enorm veel bewondering voor Elke, hoe ze leeft voor haar job en hoe ze anderen inspireert.  Ik was dan ook heel blij toen ze me in december vroeg om in de wolk te komen werken als osteopaat.  Ze kreeg een volmondige JA. 

Elke leerde ik 5 jaar geleden kennen in de Boobs ’n’ Burps winkel waar ik werkte, zij zorgde ervoor dat ik daar vertrok, oeps! De wolk zag er zo’n leuke praktijk uit. Dankzij haar spontane, warme verschijning wist ik gewoon dat ik er wilde werken. Ze heeft de gave je mee te trekken in haar enthousiasme en impulsiviteit. Elke kan op 1 of andere manier altijd wel van zaken overtuigen en ik leer nog elke dag zo veel van haar bij. De mensen die door haar begeleid worden kunnen rekenen op 200% , ikzelf heb daar ook van kunnen genieten na mijn bevalling ?