Het gebeurt regelmatig, baby’s die een tijd wat moeilijker stoelgang maken, maar wat is normaal en wanneer moet ik actie ondernemen? We zien het als vroedvrouw vaak gebeuren, oprechte vreugdedansjes bij baby’s met volle kaka pampers 😁
Welke kleur?
De eerste 2 dagen na de geboorte van je baby is de stoelgang heel plakkerig en zwart, dit noemen we meconium. Rond dag 2 à 3 ongeveer gaat de stoelgang veranderen van kleur en eerder een groene tint krijgen om nadien rond dag 4 à 5 geel te worden. De stoelgang blijft zijn mosterdkleur behouden tot je start met vaste voeding.
Hoe vaak?
Vier à vijf dagen na de geboorte zal je baby gemiddeld drie à vier keer per dag stoelgang maken. Je leest het goed, gemiddeld! Het aantal stoelgangspampers varieert namelijk van baby tot baby, als is het wel belangrijk dat baby’s de eerste week frequent stoelgang maken, dit is een indicatie om te kijken of je baby voldoende melk binnenkrijgt.
Is je baby ouder dan een week? Dan maken we een onderscheid tussen borstvoeding en flesvoeding. Bij baby’s die de borst krijgen varieert dit tussen één keer per week tot achte keer per dag. Bij baby’s die flesvoeding krijgen varieert dit tussen één keer per drie dagen tot zes keer per dag. Belangrijk is dat de stoelgang niet hard mag zijn of als je merkt dat je baby bijvoorbeeld om de drie dagen stoelgang maakt maar hier enorm veel last/krampen van heeft is dit ook niet normaal.
Wat kan ik doen als mijn baby moeite heeft met stoelgang maken?
- Buikje van je baby masseren meermaals per dag om de darmen wat in beweging te krijgen. Doe dit niet vlak na een voeding, anders is de kans groot dat je baby zijn melk zal teruggeven.
- Merk je dat je baby probeert te duwen maar er komt geen stoelgang? Duw zijn knietjes mee in zijn buikje, je zal merken dat je zo je kleintje helpt makkelijker stoelgang te maken.
- Neem rectaal de temperatuur, soms kan dit stimulerend werken. Opgelet doe dit niet elke keer je baby stoelgang probeert te maken. Doe je dit te frequent voor een lange periode, dan kan je baby het moeilijk krijgen om zelfstandig stoelgang te maken en dus wachten tot de thermometer gebruikt wordt.
- Maak een afspraak bij een osteopaat.
- Gebruik een glycerine suppo. Ook hier is het belangrijk dat je dit enkel gebruikt voor ‘noodgevallen’ en dus niet dagelijks of wekelijks.
- Bij baby’s die flesvoeding krijgen kan het helpen om opgewarmde melk te geven, dit zorg voor een betere vertering, of om ander flessenwater te gebruiken met een hogere droogrest.
Let op: Dit artikel dient ter informatie en vervangt niet het professionele medische advies van een zorgverlener, aarzel niet je vroedvrouw te contacteren voor advies op maat.