Intake nieuwe zwangerschap

Een positieve zwangerschapstest? Maak meteen een afspraak bij een vroedvrouw. 
Ze kan enorm veel voor jou betekenen. Omdat jij vroedvrouwenzorg verdient, maak je best tijdig een afspraak voor een medische controle.

Waarom dat eerste gesprek?

Omdat een vroedvrouw veel meer kan betekenen dan enkel de medische en fysieke begeleiding van je zwangerschap. Want elke mama verdient een vroedvrouw! Een vroedvrouw kan een belangrijke rol spelen tijdens je zwangerschap en kraamperiode. Ze is laagdrempelig bereikbaar, een luisterend oor en gids je doorheen al je vragen en onzekerheden. Omdat jij en je prille gezin de beste zorgen verdienen, maken we graag uitgebreid kennis. Alles wordt genoteerd in een digitaal dossier. 

Is dat dan heel duur?

Vroedvrouwenzorg is erg betaalbaar. Alle vroedvrouwen zijn geconventioneerd en werken met de derdebetalersregeling. Dit wil zeggen dat consultaties en huisbezoeken rechtstreeks aan je mutualiteit worden aangerekend. Het intake gesprek is de eerste kennismaking,  de opmaak van je medisch dossier én een medische controle. Dit wordt rechtstreeks aan de mutualiteit aangerekend via de derdebetalersregeling. Tijdens deze eerste consultatie rekenen we onze zorgforfait aan. Meer informatie over onze tarieven vind je hiernaast.

Wat als ik enkel wil kennismaken?

Liever nog geen dossier opmaken en enkel kennismaken? Dat kan, bel ons even op 016434157 en we maken graag een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking. Hier is geen terugbetaling voorzien. Deze kennismaking kost €40.

Kom ik naar de praktijk of kan het ook op afstand?

Momenteel kan je kiezen voor een intake in de praktijk (Boortmeerkbeek, Landen of Puurs) of een intake via video consultatie. Staat er medische controle, het beluisteren van de harttonen of een bloedname op de planning? Dan gaat je afspraak sowieso live door. 

Hoe lang duurt zo’n intake en mag mijn partner meekomen?

Jullie verwachten samen een baby en zijn dan ook samen welkom. Jullie vroedvrouw is benieuwd hoe jullie deze zwangerschap ervaren, hoe jullie alles beleven. De vroedvrouw is een luisterend oor en is laagdrempelig bereikbaar. We nemen graag tijd voor jullie, voor deze eerste afspraak reserveren we dus een uur. 

Welke onderwerpen worden besproken?

 • waar je woont, wie je partner is, met wie je samenleeft
 • andere zwangerschappen of kinderen
 • vragen over roken, alcohol- en drugsgebruik
 • je medische voorgeschiedenis en medicatiegebruik
 • de familiale voorgeschiedenis
 • je lichamelijke en geestelijke gezondheid 

Welke controles worden uitgevoerd?

 • Gewichtscontrole
 • Bloeddrukcontrole
 • Eventueel een bloedname of urinecontrole
 • Controle hartslag baby (vanaf 12 weken)
 • Groei baarmoeder

Welke informatie kan je verwachten?

 • Tips over zwangerschapskwaaltjes en klachten
 • Voorbereiding op arbeid, bevalling en kraamperiode
 • Informatie prenatale lessen
 • Startbedrag groeipakket
 • Kraamhulp
 • Verder verloop zwangerschap
 • De bereikbaarheid van de vroedvrouw
 • Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Welke attesten kan je vroedvrouw bezorgen?

 • Zwangerschapsattest
 • Bewijs voor de trein, eersteklas
 • Startbedrag groeipakket
 • Attest wettelijke afwezigheid zwangerschapscontroles

Hoe maak ik een afspraak?

 • Zoek hieronder even de Wolkjes die werkzaam zijn in jouw zorgregio 
 • Maak meteen een online afspraak voor een intake (ook al zag je ons tijdens je vorige zwangerschap).
 • Geen plekjes vrij? Neem even telefonisch contact op en we zoeken een gaatje! Dit kan op weekdagen, behalve woe, van 09 - 16u op 016 43 41 57

Wanneer in de zwangerschap plan ik een intake?

Vanaf het moment dat je weet dat een vroedvrouw er bijhoort. Ook bij een prille zwangerschap kunnen we heel wat betekenen. Leer je ons pas later kennen? Geen probleem en heel erg welkom.

Wat moet ik allemaal meebrengen?

Veel heb je niet nodig. Als je volgende dingen bijhebt is dat extra handig.

 • zwangerschapsmapje
 • vorige laboresultaten

Wat als je pas bij ons terecht komt nà je bevalling?

Dit noemen we een 'late opstart'. Soms weet je niet dat een vroedvrouw tot de mogelijkheden behoort en maken ze je hier pas op attent in het ziekenhuis na je bevalling. Vaak staat het ziekenhuis erop dat je een vroedvrouw regelt voordat je naar huis gaat. Ook dan kan je bij ons terecht (al geven we er uiteraard de voorkeur aan om je toch prenataal ook al gezien te hebben). In dat geval volstaat een telefoontje naar 016 43 41 57 en we checken dan meteen of er nog plaats is om jou en je baby'tje te kunnen opvolgen.

De kosten worden dan aangerekend tijdens het eerste huisbezoek en kan je cash of met payconiq betalen. Ook het dossier wordt dan bij je thuis tijdens dat eerste bezoek opgesteld.

Moet ik bij een volgend kindje weer op intake komen?

Zo leuk als we mama's en papa's een tweede, derde, of... keer bij ons in de praktijk mogen verwelkomen. We begeleiden je erg graag voor een volgende keer.

Graag zien we je ook tijdens deze nieuwe zwangerschap nog een keertje op intakegesprek. Want dit is een heel nieuw kindje en een hele nieuwe zwangerschap.

Dit duurt ongeveer een uur. We maken het nieuwe zwangerschapsdossier aan, er worden ook een aantal basis controles uitgevoerd en er is ruim tijd voor al je vragen.

Heb ik dan altijd dezelfde vroedvrouw?

De Wolk is er 7/7 op voor jou. Je vroedvrouw die heeft ook af en toe vrij ?. Heb je een huisbezoek nodig in het weekend, op een feestdag of heeft je vroedvrouw een vrije dag, dan komt er een collega. We werken met zorgregio's, zo zie je zoveel mogelijk dezelfde vroedvrouwen.

Ik word tijdens de zwangerschap opgevolgd door mijn gynaecoloog en huisarts, wat kan een vroedvrouw dan nog voor mij betekenen?

Ook als je tijdens de zwangerschap reeds wordt opgevolgd door de gynaecoloog en huisarts is het fijn om een intake gesprek te plannen bij de vroedvrouw. We leren elkaar kennen en stellen een medisch dossier op. Tijdens het intakegesprek wordt duidelijk waar jullie noden liggen en kijken we samen wat een vroedvrouw voor jullie kan betekenen. Misschien zijn jullie op zoek naar extra informatie en volgen jullie graag onze zwangerschapscursus? Of misschien kom je tijdens je zwangerschap graag nog een paar keer langs om extra vragen te stellen betreffende de bevalling, borstvoeding of flesvoeding? Hoe dan ook leer je de vroedvrouw die jullie na de bevalling thuis verder zal opvolgen al een beetje kennen, wat heel fijn en vertrouwd aanvoelt eens de baby er is. 

Zoek hier jouw wolkjes (vroedvrouwLactatiekundige)
Locatie
Waar op consult?Ook aan huis?
Later huisbezoek nodig?


Postcode

Er zijn geen vroedvrouwen-aan-huis voor deze regio.

Deze specialisatie bieden we hier jammer genoeg niet aan

Kiara.laevers
Kiara Laevers

vroedvrouwshop adviesPraktijkassistentekolfconsult

"> Eva Asselberghs
Eva Asselberghs

vroedvrouwKinderverpleegkundigeSpoedverpleegkundigeOntharingen

Zoek je nog iets anders?

Individuele voorbereiding – Privéles

Jij en je partner willen goed voorbereid zijn op de weeën, de bevalling, de borstvoeding en de kraamperiode maar de data van de zwangerschapscursus liggen je niet of groepslessen spreken je minder aan.

Lees meer   >

Ondersteuning bij zwangerschapsverlies

Het verlies van een kindje is een erg ingrijpende gebeurtenis. Je leven wordt hierdoor ernstig door elkaar geschud. Iedereen reageert anders op verlies. Rouwen is dan ook een intens proces dat tijd vraagt. 

Lees meer   >

Zwangerschapswens

Wil je zwanger worden en zit je nog met heel wat vragen?
Een kind op de wereld zetten is niet niks, het is dan ook erg belangrijk om vooraf goed geïnformeerd aan deze nieuwe fase van je leven te beginnen.

Hoe weet je wat jouw meest vruchtbare momenten zijn? Moet je vitaminesupplementen innemen als je zwanger wilt worden? Heb je meer kans om zwanger te worden met een bepaald dieet? Wat kan mijn partner doen? Bij De Wolk helpen we je graag bij dit hele proces.

Lees meer   >

Zwangerschapscontrole

Vroedvrouwen kunnen normale zwangerschappen begeleiden. Je kan je consultaties bij de vroedvrouw perfect afwisselen met die bij je gynaecoloog. Voor die tussentijdse medische controles kan je dus bij ons terecht. Naast de medische controle neemt je vroedvrouw tijd voor al je vragen.

 

Lees meer   >